Tip: nu ook reiskosten declareren met anonieme OV-kaart

De afgelopen tijd heb ik meer kennis opgedaan over administreren en boekhouden dan tijdens mijn hele middelbareschooltijd. Opzetten van een kasboek, het bijhouden van zakelijke kilometers, bankzaken, algemene voorwaarden, contracten, Belastingdienst, btw-aangifte – het is allemaal niet erg ingewikkeld, maar je moet het wel even doen.

Zo was ik gisteren bezig met het uitzoeken van mijn reiskosten. Uit een vreemd soort gemakzucht reis ik al tijden met een anonieme OV-kaart. Helaas kleeft hieraan één groot nadeel: je kunt niet de reiskosten achteraf inzien. Tenminste, dat dacht ik.
Tot mijn grote vreugde ontdekte ik dat het sinds een maand mogelijk is om ook de reisgegevens van een anonieme OV-kaart op te vragen. Zo kun je dus eenvoudig een declaratieoverzicht maken en reiskosten declareren bij bijvoorbeeld je werkgever of de Belastingdienst.

Op de site van OV Chipkaart moet je je registreren als ‘anonieme kaarthouder’. Hiervoor heb je alleen een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Na het activeren van de account, voeg je de anonieme kaart toe. Vraag daarna het online transactieoverzicht aan. Vanaf nu worden alle transacties getoond en maximaal 18 maanden bewaard.

Voor het declareren van de reiskosten moet je in het online transactieoverzicht de transacties selecteren die je wilt declareren. Klik op Declaratieoverzicht maken, en je krijgt een overzicht dat voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Dit declaratieoverzicht is precies hetzelfde als het dat van de persoonlijke OV-chipkaarten maar dan zonder je persoonlijke gegevens.

Leave a Comment