Tip: groenten stekken en vensterbanktuinieren

Hoe leuk is dat: uit groente-afval nieuwe stekjes laten groeien. Nu zet ik inderdaad mijn bosje peterselie van de Turkse winkel altijd in een glas water in het raamkozijn, omdat proefondervindelijk is gebleken dat dit de enige manier is waarop ik de peterselie enige tijd kan goed houden.
Maar natuurlijk kun je dit met veel meer groenten en kruiden doen!

  • Knoflook. Als een bol knoflook is uitgelopen, dan is de knoflook te bitter geworden om mee te koken. Zet je de bol in een laagje water dan zullen de groene uitlopers verder groeien. Deze nieuwe sprieten zijn veel zachter van smaak en doen het geweldig in salades.
  • Basilicum. Ik droom van grote potten vol basilicum voor de schalen vol zelfgemaakte pesto. Maar om de een of andere reden – te weinig zon, teveel water, te weinig aandacht? – sterven basilicumplanten bij mij in de tuin altijd een voortijdige dood. Toch geef ik de droom niet op: deze truc ga ik zeker proberen: zet een stuk of wat stelen met blaadjes in een glas met water en zet het in het raamkozijn in het directe zonlicht. Als de uitlopers zo’n vijf centimeter lang zijn, dan kun je ze planten in een pot.
  • En tot slot de meest fascinerende tip: stek eens een bosui. In slechts vijf dagen schijn je uit de wortel/onderkant van een bosui een compleet nieuw exemplaar te kunnen laten groeien. Zorg ervoor dat de onderkant ongeveer drie centimeter lang is en zet het stekje in een niet te groot glas met een klein beetje water. In een paar dagen (!) kun je de nieuwe bosui oogsten.

Lees nog meer home recycle groententips (onder meer voor uien, champignons en koriander) op WonderHowTo.

Leave a Comment